Каміни на дровах

В історії виникнення камінів існує багато періодів. Вони пов’язані з використанням нового виду палива, винаходом нової моделі, удосконаленням конструкції. У далекій давнині, коли стали з’являтися каміни у тому вигляді, в якому вони зараз існують, єдиним видом палива були дрова. Така ж ситуація складалася і в епоху середньовіччя. Сьогодні це уявлення дуже змінилося, так як камін не тільки виконує роль обігріва, а ще й існує як елемент інтер’єру. Залежно від неї використовуються різні конструкції. Зазвичай у теперішній час каміни на дровах конструюють для того, щоб помилуватися живим полум’ям, так як по опалювальним властивостями існують куди більш досконалі варіанти.

Різновиди

Перерахувати всі типи існуючих камінів досить проблематично. Але якщо взяти окремий варіант, наприклад, по виду палива, то класифікація стане цілком лаконічною. Класифікація типів дров’яного каміна відбувається по димоходу і по використовуваному матеріалу. Щодо конструктивних особливостей – розрізняють класичні англійські каміни і каміни скандинавського типу.
Англійский варіант каміну
Англійский варіант
Англійські варіанти нам більш знайомі, так як мають простий пристрій. Димохід конструюється прямо над топкою.
Фінський варіант
Фінський варіант

У фінському або естонському виконанні димохід розташований збоку. Завдяки цьому один димар використовується для каміна та для печі

Класифікація дров’яних камінів відбувається ще і за матеріалом, з якого вони виготовлені. Цегляні каміни зберегли всі традиції, пронісши їх крізь час. Це відкриті осередки і масивні споруди. Більша частина обігріву відбувається завдяки виділеного теплового випромінювання. Інша частка енергії відходить від нагрітої цеглини топки і димаря. Тож не дивно, що такі пристрої володіють низьким ККД. Задля того щоб підвищити його, пропонується збільшити функціональність.

Камін може поєднувати в собі вогнище і піч. Плюсом до всього додається панель, що дозволяє готувати їжу. Таке виконання найбільш ефективно дозволяє розподіляти енергію. Димохід в печі робиться у вигляді каналів, які нагадують лабіринт. Проходячи по цим каналах, дим віддає тепло цеглин і тільки потім відлітає в трубу.

У чавунних дров’яних камінах топка виконана з металу, що вже само по собі підвищує тепловіддачу. Між топкою і корпусом такого каміна циркулюють повітряні маси, що дає додаткове виділення енергії. Особливістю конструкції є те, що можливий варіант виконання закритого типу. У наявності такої конструкції є дверцята зі спеціального скла, тому топка каміна герметично закривається, та поступ повітря забезпечується у строго визначеному обсязі. Від нестачі кисню знижується інтенсивність горіння, а сумарна частка корисної енергії при цьому збільшується.

Основні характеристики

Щоб камін на дровах для будинку добре виконував свою роботу, слід розуміти що він може мати свої недоліки. З певними із них можна миритися і намагатися їх усунути, а деякі можуть надати вирішальне значення при виборі каміна.
  • Зовнішній вигляд класичного каміна. У сучасному інтер'єрі часто проскакують нотки класики. Більшість з тих, хто зважився придбати камін, вважають за належне показати його аристократичне коріння. Це можна втілити, спорудивши дров'яний камін.
  • Доступне паливо. Відомо, що сучасні пристрої використовують спеціально оброблене за новими технологіями паливо. Дрова не є найдешевшим варіантом, але по мірі доступності вони перевершили всіх конкурентів. Їх можна навіть заготовити самостійно, а після використовувати за призначенням.
  • Можна утримувати запас дров в спеціально відведеному місці прямо в кімнаті і при цьому не наводити зайвого безладу. Стопка полін, яка розташована біля каміну теж є своєрідним декором. Для цінителів подібної краси створюються красиві декоративні дровници.
  • Дрова легко розгораються, навіть якщо їх розпалювати природним способом. Цей процес дуже важливий і справжні любителі налаштовані категорично проти сучасних засобів розпалювання.
  • Низький ККД. При згорянні палива, виділяється велика кількість енергії, і майже вся вона йде разом з димом. Тільки каміни на дровах, які об’єднують у собі піч, здатні трохи підвищити цей параметр.
  • Швидка витрата палива. Камін не можна залишити без нагляду тому що дрова згоряють досить швидко, і доводиться постійно підкидати в багаття поліна.
  • Відпрацьовані гази у вигляді золи і сажі виділяються в більших кількостях. Доводиться періодично чистити димохід і кожен раз видаляти золу з зольника.
Варто звернути увагу ще на один нюанс, який не можна віднести ні до переваг, ні до недоліків. Планування установки цегельного каміна на дровах необхідно на етапі будівництві житла. Якщо цей момент упустити, то вносити зміни в уже виконану конструкцію буде досить складно.

Пристрій та принцип роботи

Самостійно розробити план конструкції каміна досить не складно, але насправді не факт що він буде правильно функціонувати, це може призвести до втрати енергії або повною відсутністю горіння, внаслідок поганої тяги. Якщо все ж ви вирішили самі виконати всі роботи, то варто хоча б трохи розібратися з принципом роботи і основними ключовими вузлами цегляного дров’яного каміна:
  • 1. Вихід димоходу, який закінчується грибком або ще краще димовідвідною насадкою, стабілізуючою тягу в димоході.
  • 2. На виході каміна - зазор мінімум 5 см2 для вентиляції димового каналу.
  • 3. Вихід димоходу повинен знаходитися над коником, а якщо нижче коника, то зі збереженням необхідного в такому випадку відстані від ската даху.
  • 4. Безпечна відстань від горючих елементів або місцевої теплоізоляції.
  • 5. Термоізольована частина димоходу, якщо він проходить через не обігріваються приміщення, наприклад, не використане горище.
  • 6. Герметично з'єднані елементи димоходу (конденсат не повинен мати вихід назовні)
  • 7. Дві решітки в декомпресійний камері, які мають площу перетину, відповідну потужності топки.
  • 8. Грати в конвекційної камері, мають відповідну площу перетину і розміщені відразу під полицею декомпресійний камери.
  • 9. Шибер тяги в підключаємому підводі і контрольний отвір в витяжці
  • 10. Герметичне (з компенсацією температурного розширення) з'єднання камінної топки з димоходом.
  • 11. Камінна топка, обладнана ніжками з можливістю регулювання по висоті і по ширині.
  • 12. Топливник, розміщений на відповідній висоті над підлогою.
  • 13. Контрольний отвір з дверцятами (люком) для чищення, що дозволяє очищати димохід від кіптяви.
  • 14. Сток конденсату з димоходу.
  • 15. Підлога навколо каміна, виконана з вогнетривких матеріалів або покритий таким матеріалом (наприклад, бляхою)
  • 16. Відповідна основа, тобто стабільне укріплене перекриття і відсутність різних комунікацій в ньому (опалювальних, газових або електричних).
  • 17. Термоізольоване і обладнане дросельним клапаном піддувало, що забезпечує приплив повітря ззовні.
© 2019 Малинський ДПК. All Rights Reserved.
Сайт розроблений WayUp Company

[cf7form cf7key=”zapitannya”]

×